Канят Смолян да се включа във Фонда за развитие на Летище "Пловдив“. Това стана ясно в началото на днешното заседание от представители на летището, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Представителят на Фонда за развитие на летище "Пловдив“ Димитър Янев обясни пред общинските съветници, че Фондът е сдружение на общини, като в устава му се посочва, че всяка община участва с членски внос, който е 1 лев на жител, годишно. В замяна на това, съответните общини се рекламират на сайта на две от компаниите, които изпълняват полетите като туристическа дестинация. "Така се удължава престоя на туристите в общините. Таксите, които се събират с тях се дотират таксите на летището. Смолян може да вземе доста голям поток от летището, защото в общината е курорта Пампорово и мното други туристически дестинации“, поясни Янев. Той уточни, че към момента във фонда членуват общините Пловдив, Чепеларе и Родопи, както и Калояново, Куклен, Първомай и Садово. Преговаря се за включването на общините Смолян, Пазарджик, Кърджали и Велинград. "Летището е за всички, удобно е, леснодостъпно е и ще помогне за развитието на туризма в целия регион. Ще има предпоставка за развитие на бизнеса. Това ще е продпоставка и младите хора да си останат по месата. Влизането във фонда става с решение на общинския съвет. Община Смолян един от учредителите на фонда. Бяхте от първите, които имаха желание да се развие фонда преди години“, припомни още Янев.

Търговският директор на летището в Пловдив Светлин Боянов посочи пред Общинския съвет в Смолян, че от летището се осъществяват полети към Западна Европа, сега се преговаря и за полети от Пловдив до Инстанбул, до Азия, както и до Анталия. Скоро се очаква да се възобновят и полетите до Брюксел, Милано, Хамбург и Барселона. "Без фонда няма авиолини, без тях няма пътникопоток и бизнес“, каза в заключение Боянов.

Председателят на Общински съвет – Смолян Ангел Безергянов уточни, че предстои на следващо заседание да се изготви предложение за участие на Община Смолян във фонда за развитие на летище "Пловдив“, което да се обсъди от местния парламент.

Нели ГЕРГЬОВСКА