Бивш кандидат-депутат от Демократична България се оплака от полицейско насилие, научи "Фокус"

Виктор Иванов пише в свой пост във Facebook, че в нощта на събота срещу неделя е бил репресиран от служители на СДВР в центъра на София. Иванов разказва, че попада на "засада" в края на подлеза на НДК, където полицаи искат да направят обиск на него и приятелите му. 

По думите му, след като поискал полицаите да се легитимират и да му обяснят защо ще му бъде направен обиск, те започват да се държат агресивно спрямо него. Той предложил да отидат в 4-то РПУ, където да бъде извършен обискът, но му отказват. 

Към поста на Виктор Иванов има прикачена видео, от което става ясно, че полицаите бият единия от приятелите на бившия кандидат-депутат. 

От полицията твърдят, че Виктор Иванов е ухапал единия от полицаите по крака. Началникът на Четвърто РУ Кристиан Тонев обясни на брифинг днес, че автопатрул е забелязал три лица - видимо употребили алкохол. Единият от тези трима заявил, че в него имало марихуана. 

Във връзка със случая е образувана дисциплинарна проверка срещу действията на служителите на столичното МВР. 

Целият пост на Виктор Иванов:

Престъпници в униформи

С такива трябваше да се занимавам на прибиране у дома в нощта на събота срещу неделя. Двама униформени искаха да правят незаконен обиск в центъра на София на мен и приятели, седейки на засада в края на подлеза на НДК . След като поисках от тях 1- да се легитимират с две имена и РПУ, към което работят, както изисква законът и 2- да ми кажат какви са законовите основания за този обиск двамата полицая започнаха да се държат много и ненужно агресивно. Отново помолих да се легитимират,изтъквайки че такъв е законът и те го знаят, предложих да отидем в 4то РПУ и да направим обиска там, което доведе до по-високи нива на агресия и крясъци "не ми казвай какво да правя, вади всичко от джобовете“. Казах, че изъплнявам съвестно закона и съм "изненадан“, че органите на реда не го правят, а двамата полицая опитаха да ме наблъскат в патрулката, паркирана наблизо. Много се ядосаха, че си знам и отстоявам правата, което е единственото ми прегрешение към органите на "реда“. Казвам- легитимирайте се и ще вляза сам- не можело! Отказах да вляза, трябваше да викнат още 5 полицая, защото титулярните двама никак не се справяха със задачата. Докато съм с белезници се оказва, че съм нападнал физически старшията и съм го ухапал по глезена(!), за което той си бил извадил медицинско в МВР болница и щял да ме съди.Същата МВР болница, в която пребити от МВР млади хора излизат с документи, че нямат драскотина. Забележете как бутат моя приятел, които седи до нас и иска от тях да се представят, на пътното платно на няма и метър от колите! Него дори не го арестуваха, просто превантивно мятане към колите, защото явно всичко може. В самото 4то РПУ и двамата продължиха да отказват да се легитимират, което го има записано на техните камери. На първия час ми беше показана значка със счупени/липсващи номера. Питах ги защо репресират граждани- МВР било репресивен орган. И двамата бяха на по 27-30 години и явно няма кой да им обясни, че такова е било преди 89'. В крайна сметка целият обиск се провали, защото моите двама приятели не бяха претърсени. И я има хипотезата, че аз съм се правил циркаджия, който е направил параван на другите двама, пренасящи нещо забранено.

Можеше ли всичко това да бъде избегнато, ако просто бях извадил всичко от джобовете си- да, нямах нищо незаконно в мен. Мога ли да търпя полицейски произвол- оказва се, че продължава да ми е много трудно. Надявам се двамата да бъдат наказани, а в идеалния случай уволнени от МВР, защото за тях законът не важи и го демонстрираха явно, правят си каквото искат и не могат да се справят с елементарна ситуация и трима души, които отгоре на всичко първоначално бяхме готови да съдействаме.