След две успешни акции през миналата година в Добрич, кампанията "Ние можем" започва турне в цялата страна. За това съобщи нейният инициатор Калоян Ризов, предаде репортер на "Фокус". Калоян е родом от добруджанския град, сега е студент по медицина. През миналата година той и съмищленици провокираха своите съграждани да се включат като доброволци в най-мащабните акции за почистване на град Добрич.

Първата акция беше насочена към публични места с голям пътникопоток, като Градския парк например. Втората акция чрез отделни лъчи обхвана и жилищни райони, "придвижвайки се" към централната част. По време на двете акции беше събрано огромно количество боклуци. Само през месец септември в акцията в Добри се включиха между 300 и 400 души, бяха събрани почти 2500 чувала с отпадъци, а градът стана с 40% по-чист и приветлив.

Сега идеята е да бъдат приобщени повече хора, да се дадат добри примери на малките деца да пазят околната среда и да се грижат за чистотата й, хората да станат активни граждани с отговорност към общността. Националното турне на кампанията "Ние можем" Калоян определя като нещо "голямо и отговорно".

Първата акция е на 28 май в град Тервел, област Добрич, втората - на 10 юни в град Казанлък, област Стара Загора. И на двете места акциите са подкрепени от общините. "Ние можем" има страница във Фейсбук, където могат да бъдат проследени актуалните новини. 

Жулиета НИКОЛОВА