Кампанията "Капки кръв за бъдеще“ стартира в Кюстендил. Това съобщи за "Фокус“ Елеонора Василева от клуб "За бъдеще град Кюстендил“. Кампанията за доброволно кръводаряване се организира заедно с болницата в Кюстендил. Тя започва от днес и ще продължи до 17 декември.

"Това е третата поредна кампания на нашия клуб, който е едно естествено продължение на кампаниите "Капачки за бъдеще“. С настоящата кампания обръщаме поглед и насочваме вниманието на кюстендилци към така необходимото кръводаряване. С един такъв жест буквално се спасяват човешки животи“, каза Елеонора Василева.

По думите й всеки желаещ може да се обърне към координатора на кампанията, а целта е да се изготвя предварителен списък на кръводарителите. Кръводаряването се прави в "Кръвен център“ в кюстендилската болница.

Желаещите да бъдат кръводарители трябва да отговарят на няколко условия, посочени в кампанията.

Кандидат-кръводарителите трябва да се чувстват здрави, добре отпочинали, да са хапнали и приемали течности преди кръводаряването. Те трябва да са на възраст между 18 и 60 години, с тегло над 50 кг за жените и над 60 кг мъжете. Не трябва да са приемали лекарства 48 часа преди даряването, както и да на се дарявали кръв преди по-малко от 2 месеца. Освен това не трябва да са преболедували COVID - 19 в срок по-кратък от 40 дни.

Чуйте повече за кампанията в прикачения звукозапис.

Венцеслав ИЛЧЕВ