Кампания за опазване на влажните зони и аквакултури организират в шабленското село Езерец от 2 до 5 февруари, предаде репортер на Агенция "Фокус". Организатор на дейностите е НЧ "Отец Паисий 1901 г.", в тях могат да се включат възрастни и деца по време на междусрочната ваканция.

Подготвена е интересна програма от занимални, дискусии, прожекции на рибарска тема, посветена на опазване на влажните зони и морски плажове, дюни и брегове по нашето Черноморие. В първите два дни на кампанията са предвидени от 10:00 ч. до 12:00 ч. образователни и интерактивни игри за деца и посещение на етнографска музейна сбирка; от 13:00 ч. – работилница за сглобяване на въдици; от 14:00 ч.- плетене на рибарски мрежи; и от 15:00 ч.- еко фабрика.

На 4 февруари от 10:00 ч. до 17:00 ч. ще бъдат организирани почистване на плажа на с. Езерец, дискусии относно опазването на околната среда чрез намаляването на пластмасовите отпадъци и прожекция на филма "Ангъчка“. На 5 февруари от 10:00 ч. до 17:00 ч. е обявен Ден на творчеството с работилница еко фабрика - от пластмасови отпадъци до подаръци. Отново ще се проведат дискусии относно опазването на околната среда чрез намаляването на пластмасовите отпадъци. Ще има и прожекция на филма "Ничии отпадъци“.

Кампанията е в изпълнение на дейност "Повишаване на осведомеността за опазване news pic 2
©
и подобряване на природното културно наследство чрез дейности по разпространение на знания за опазване на околната среда" в рамките на проект "Съхраняване на традиции, бит и култура чрез опазване, подобряване и развитие на морското културно и природно наследство в с. Езерец, община Шабла“. 

Проектът е финансиран от ЕС по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Управляващия орган на Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 по мярка "Възстановяване и подобряване на природното наследство, културата и спорта на рибарската територия“ от Стратегия за ВОМР на МИРГ "Шабла-Каварна-Балчик. Срокът на изпълнение 10.03.2023 г.

Жулиета НИКОЛОВА