Кампания "Дари за Добрич" за безвъзмездно кръводаряване ще се проведе в дните от 12 до 16 юни, предаде репортер на "Фокус". "Има нужда от всички кръвни групи, а отнема по-малко от час, за да дариш кръв и да направиш промяната", посочват от Центъра по трансфузионна хематология към МБАЛ - Добрич.

Поводът за кампанията е 14 юни – Световен ден на кръводарителя. Желаещите да дарят безвъзмездно кръв могат да посетят Кръвния център в посочените дни от 8:00 до 12:00 ч. Дарителите трябва да са на възраст между 18 и 65 години, да са здрави,  да не приемат в момента лекарства и да са с тегло над 50 -55 кг. Преболедувалите ковид също могат да дарят кръв стига да е отминал месец от болестта. Също един месец трябва да се изчака и преди кръводаряване, ако е поставена ваксина срещу коронавирус.

От екипа на Кръвния център в добруджанския град информират, че от началото на годината около 1 000 души са дарили кръв, но само 27 от тях - безвъзмездно. Ежедневно хора се нуждаят от кръвопреливане и то като животоспасяващо средство. 

Жулиета НИКОЛОВА