С поредица от събития, обединени под слогана "Да работиш (е) яко!", Агенция по заетостта стартира национална информационна кампания за популяризиране възможностите на проект "Започвам работа" - Компонент 1 "Активиране", финансиран по Програма "Развитие на човешките ресурси" 2021-2027 г. Това съобщиха от Дирекция "Регионална служба по заетостта" - Бургас, предаде репортер на "Фокус". 

Срещите, организирани в цялата страна, ще имат за цел да мотивират за активно поведение на пазара на труда икономически неактивните лица, независимо от тяхната възраст.

В рамките на дейностите по проекта експертите на Агенцията ще търсят нестандартни подходи, за да достигнат до потенциалните участници. Събитията ще бъдат насочени към стимулиране активността за търсене на работа и към информиране за разнообразните възможности за подкрепа за трудова реализация. Така хората, които не работят и не се обучават, ще могат да се запознаят с актуалните работни позиции в техните региони, както и с възможностите за обучение по професия или за придобиване на ключови умения. На прага на стартиращите пролетно-летни сезонни дейности в туризма, строителството, селското стопанство и т.н., те ще бъдат информирани как да се включат в краткосрочна или сезонна работа. Освен това на участниците в проекта ще се предоставя информация и за предлаганите от Агенцията по заетостта услуги за насърчаване на мобилността при търсене и започване на работа, стимулиране на предприемачеството и много други.

Организаторите на кампанията ще търсят контакт с работодатели, предлагащи свободни позиции, а също и с представители на местните общности, които имат обществен авторитет и могат да бъдат мотиватори за своите съграждани.

Така националната информационна кампания "Да работиш (е) яко!" продължава действията на Агенцията по заетостта, насочени както към икономически неактивните лица в страната, така и към бизнеса, търсещ нов персонал. 

В рамките на инициативата всички бюра по труда в страната ще проведат срещи през месец март. Графикът на събитията може да бъде намерен на интернет страницата на Агенцията по заетостта, а при интерес, допълнителна информация ще бъде предоставяна и на място – в териториалните поделения на Агенция по заетостта.

Графикът за област Бургас е следният: 

-ДБТ - Бургас - на 29.03.2023 - гр.Средец, ул. "Васил Коларов" №65, закусвалня "Вкусотийки"

-ДБТ - Карнобат - на 29.03.2023 с. Екзарх Антимово - пред кметството, общ. Карнобат

-ДБТ - Бургас - на 28.03.2023 гр. Бургас, ж.к. "Меден рудник", автобусна спирка "Петко Росен"

-ДБТ - Руен - на 28.03.2023 с. Руен, ул. "Първи май“ №11, ет. 3, Бизнес център

-ДБТ - Созопол - на 23.03.2023 гр. Созопол, ул. "Аполония“ № 31, ДБТ Созопол

-ДБТ - Айтос - на 22.03.2023 град Айтос, ул. "Филип Кутев" №36, пред Дирекция "Бюро по труда - Айтос"

-ДБТ - Созопол 21.03.2023 с. Варвара , ул. "Рене Шарон“ №20 , в кметството

-ДБТ - Поморие 17.03.2023 с. Горица, кметство Горица.