Камила ще най-новият обитател на Зоокъта в Павликени, предаде кореспондент на "Фокус“. Животно от този вид ще има за пръв път в историята на зоопарка в града, обясни кметът инж. Емануил Манолов. Камилата ще е мъжка, на година и половина е и пристига от Чехия.

В Зоокъта в Павликени, който съществува от далечната 1967 година, в момента живеят над 200 животни от 39 породи.

"Скоро тези породи ще са 40 с камилата, която очакваме. Тя си идва с документи, всичко е редовно, пристига от зоопарк. Тя ще бъде закупена изцяло със средства от даренията на посетителите на Зоокъта в Павликени, цената не е толкова важна. Все пак е необходимо гласуване от Общинския съвет за придобивката и се надявам това да стане още на предстоящата сесия“, коментира още Манолов.

Той вече е направил и предложение камилата да се казва Дарко, а идеята за името идва от това, че животното е купени изцяло с даренията на павликенчани и гостите на града.

В Зоокъта вече се подготвя необходимото специално помещение, като изискванията са то да е с площ 300 кв.м за една камила и с по 50 кв.м повече за всяка следваща. В Павликени ще обособят 350 квадрата с тенденция някой ден да се сдобият и с женска камила.

Очаква се до края на юли Дарко да е вече в града и да радва всички жители и гости.

Луиза ТРАНЧЕВА