Камбанен звън постави празничното начало на светата литургия за Богоявление, която се отслужва в катедралата "Рождество Богородично“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. На богослужението се събраха десетки миряни, които запалиха свещ за здраве и благополучие. Литургии се отслужват във всички православни храмове в региона по случай големия празни днес, известен сред народа като Йордановден.

Денят в старата столица ще продължи с литийно шествие от катедралата до Владишкия мост, където ще бъде изпълнен ритуала по хвърляне на Богоявленския кръст във водите на Янтра. Традицията ще бъде спазена в още десетки градове и села в региона. В Горнооряховско това ще се случи край село Първомайци от 12:00 часа, в Свищов – в Дунав от 10:30 часа.

Според каноните на църквата Богоявление се празнува всяка година на 6-и януари, като денят е известен и като Йордановден. В народния календар този ден е свързан с много обреди, обичаи и поверия. Денят слага край на т.нар. "мръсни дни“.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза при Христос във вид на гълъб.

На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуално хвърляне на кръста от местния свещеник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен.

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва остатъкът от старата светена вода. Единият е за дома, вторият - за гостите, а третият се оставя пред вратите на къщата заедно с бакър вино за минувачите.

Имен ден днес празнуват Йордан, Йорданка, Божидар, Божидара, Богдан, Богдана и техни производни.

Луиза ТРАНЧЕВА