Започна турне из страна на кампанията "Ние можем". Първата локация беше добруджанският град Тервел, предаде репортер на "Фокус". Инициатор е млад човек от Добрич - Калоян Ризов, който следва медицина. Калоян организира през миналата година в Добрич две успешни акции за почистване от доброволци на обществени пространства в града. "Ние можем" са най-мащабните акции в Добрич, които провокираха много съмишленици. Първата акция беше насочена към публични места с голям пътникопоток, като Градския парк например. 

Втората акция чрез отделни лъчи обхвана жилищни райони, "придвижвайки се" към централната част на Добрич. По време на двете акции беше събрано огромно количество боклуци. Само през месец септември в акцията в Добрич се включиха между 300 и 400 души, бяха събрани почти 2500 чувала с отпадъци, а градът стана с 40% по-чист и приветлив.

Сега идеята е да бъдат приобщени повече хора, да се дадат добри примери на малките деца да пазят околната среда и да се грижат за чистотата й, хората да станат активни граждани с отговорност към общността. Националното турне на кампанията "Ние можем" Калоян определя като нещо "голямо и отговорно".

Вчера в град Тервел 50 човека са събрали около 200 чувала с отпадъци. "Най-голямата победа е примерът, който дадохме на всички прекрасни деца!", написа в една от социалните мрежи Калоян Ризов. Следващата спирка на "Ние можем" е на 10 юни в град Казанлък, област Стара Загора. Навсякъде акциите са подкрепени от общините. Инициативата има страница във Фейсбук, където може да се проследят актуалните новини. 

Жулиета НИКОЛОВА