"Фокус" ви съобщи по-рано днес, че стара къща, изоставена от години, се е запалила в центъра на София. От ГД Пожарна безопасност и защита на населението съобщиха за нашата медия, че няма пострадали хора. Оказа се, че това е емблематичната къща на Иван Гешов, министър-председател на България от 1911 –до 1913 г.

Сградата се намира на бул. "Патриарх Евтимий". През март 2023 г. Столична община направи поредната стъпка за спасяването на къщата на Гешов. Къщата на бул. "Патриарх Евтимий“ №7 да бъде запазена в автентичния си вид, това предвиждаше одобреният проект за подробен устройствен план от главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков.

Към момента няма данни пожарът в емблематичната къща на Иван Гешов в центъра на София да е резултат от умишлен палеж. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов, предаде репортер на "Фокус".

"Не. На този етап нямаме данни, но все пак това е в процес на установяване. Мисля, че, ако има нещо подобно, то ще бъде установено от колегите", каза Стоянов пред журналисти.