"Горд съм, че в Япония, в Страната на изгряващото слънце, в Поднебесната империя има паметник на нашия национален герой Христо Ботев. В Окаяма знаят много за него" - каза кметът Здравко Димитров на пресконференция след  завръщането на делегацията от община Пловдив от посещението там, предаде репортер на "Фокус".

7 служители на общината са били включени в делегацията. Всеки си поел сам  пребиваването на местно ниво. Единственото, което е платено от общинската хазна, са самолетните билети и трансферът. "Аз исках да си платя всичко, но ако го бях направил, трябваше и всички останали да го направят. На предни делегации всичко е било платено от общината", каза Димитров. 

Пловдивската делегация е силно впечатлена от милото отношение на японците. Уважителни, добронамерени и затова са успели хора - обобщи кметът. 

Подредени, пазят, нямат кошове за боклук, още в училище учат децата на разделно събиране. При съпоставка с Пловдив се оказва, че броят на казаните тук отговаря за 1.1 млн население. 

Бюджетът на Окаяма е 4,855 милиарда евро, от които 3 милиарда са от държавата. 30% от бюджета е за държавно делегирани дейности. Данъците се изчисляват по таблица, няма ТБО, а е направена такава организация, че самите хора чистят улиците и режат дърветата, разказа заместник-кметът по финанси Величко Родопски

В Окаяма видели претворена своя идея от началото на мандата - конгресен център до Колодрума. Там са го направили - общината дала парцел, собствениците са построили жилищен блок и наблизо театър с 3 големи зрителни зали. Подобно нещо пловдивските общински съветници не подкрепиха, припомня кметът Димитров. 

Още за впечатленията от Япония гледайте в прикаченото видео!