Цените на имотите в Пловдив продължават да растат. С малко, но все пак растат. Това са изводи от обявеното изследване на Националния статистически институт.

През четвърто тримесечие на 2022 г. цените на жилищата в страната са се увеличили с 0.4% спрямо предходното тримесечие и с 13.4 % спрямо същото тримесечие на 2021 г., съобщават от НСИ.

Спрямо предходното тримесечие в Пловдив са се увеличили с 0,2%

Най-голямо увеличение е регистрирано в град Стара Загора (+7.4%), следван от градовете Бургас и Варна - съответно с (+4.7%) и (+2.1%), а понижение на цените се наблюдава в град София (-2.5%).

В Пловдив само в най-желаните райони двустайните апартаменти струват около 1500-1600 евро за квадрат. В повечето квартали на града под тепетата цените са около 900-1000 евро за кв. м. Но има и райони с по-ниски цени. Рекордът за апартамент в центъра на Пловдив е 4800 евро за кв. м.

Дълги години пазарът на имоти в града под тепетата беше доста подценен спрямо другите големи градове в страната. Днес жилищата достигат реалната си пазарна цена и доближават средните цени на жилищата в редица градове зад граница.