Национална кръгла маса на тема "Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи“ ще се проведе в града. Престижният форум ще се случи на 22 септември и е част от националните чествания за 144-годишнината от Независимостта на България, поясни за Агенция "Фокус“ зам.-кметът на старата столица Нейко Генчев. Той допълни, че участие в дискусията ще вземат водещи юристи, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните индустрии, туризма и опазването на историческото наследство.

Инициатор на престижния форум е Сдружение "Велико Търново – историческа и духовна столица на България“, с подкрепата на Община Велико Търново. Модератор ще бъде телевизионният журналист и водещ Георги Ангелов.

"Идеята този път е концентрирано, в рамките на един час, да представим пред цялата българска общественост всичко, което трябва да се знае за Велико Търново и за този статут, и да потърсим пътищата за следващите стъпки за реализацията му. Естествената следваща стъпка ще бъде, след резултатите, които ще даде тази кръгла маса, организирането на една работна кръгла маса в момента, в който България има вече действащ парламент и правителство, за да могат да се взимат и конкретни идеи“, обясни управникът.

Той уточни и, че ще изясни какво може да се направи за града при съществуващото сега законодателство. Ще се разгледа и пример на други държави, който може да бъде приложен на местно ниво. 

Сдружение "Велико Търново – историческа и духовна столица на България“ бе учредено на 18 март 2022 година. В него участват представители от различни сфери на обществения живот. То реализира различни проекти, а една от основните му задачи е да се постигнат законодателни промени, позволяващи реални действия по статута "Историческа и духовна столица на България“. Велико Търново получи признанието с решение от най-високата трибуна на държавността в България – Народното събрание, на 12 април 2019 година.

Кръглата маса ще се проведе в Ритуалната зала на Община Велико Търново на 22 септември и ще започне в 16:00 часа.