Бургаският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Ямбол и намали наказанията на Симеон Д. и Костадин С. - подсъдими за опит грабеж, придружен с опит за убийство на таксиметров шофьор.

С първоинстанционната присъда от 31.05.2019 г. подсъдимите са признати за виновни в това, че на 11.12.2017 г., около 20,30 часа в село Дражево, област Ямбол, действайки в съучастие като съизвършители, са направили опит да отнемат 52 лева от таксиметровия шофьор А. В. Двамата са употребили сила и заплашване и деянието е придружено с опит за убийството на таксиметровия водач.

Костадин С., макар и непълнолетен, е разбирал свойството и значението на деянието и е можел да ръководи постъпките си. Окръжен съд – Ямбол е наложил на подсъдимия Симеон Д. наказание в размер на 16 години "лишаване от свобода", което наказание да изтърпи при първоначален "строг“ режим. На непълнолетния подсъдим Костадин е наложено наказание в размер на 6 години "лишаване от свобода", което наказание да изтърпи при първоначален "строг“ режим.

През 2020 г. Апелативен съд – Бургас е изменил присъдата, като е намалил наказанието на подсъдимия Костадин на 4 години и 6 месеца "лишаване от свобода“. Подсъдимите и частният обвинител са обжалвали решението на апелативните съдии. ВКС е отменил изцяло въззивното решение и е върнал делото за ново разглеждане.

С постановеното второ въззивно решение през март 2022 г. Апелативен съд – Бургас е изменил първоинстанционната присъда, като е преквалифицирал деянието, за което двамата подсъдими са били признати за виновни  в   опит за грабеж, придружен със средни телесни повреди, за което им е наложил наказания - на Симеон от 8 години "лишаване от свобода“, а на подсъдимия Костадин – 2 години и 4 месеца “лишаване от свобода“. Второто поред касационно производство е било образувано отново по жалби на подсъдимите и частния обвинител. Върховният касационен съд е отменил решението на Апелативен съд – Бургас и е върнал делото за ново разглеждане на същия съд от друг състав от стадия на съдебното заседание.

Настоящото съдебното производство през въззивната инстанция е трето поред. В решението си апелативните съдии посочват, че дадената от Окръжен съд – Ямбол правната квалификация на деянието на двамата подсъдими по чл. 199, ал. 2, т. 2, предл. 2, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл.18, ал.1 от НК е правилна.

"Съдът подчертава, че осъждането на Костадин С. по този текст на закона обаче е невъзможно, тъй като за него действа забраната за влошаване положението на подсъдимия. В мотивите си съдиите отбелязват, че решението на Апелативен съд – Бургас от март 2023 г., с което е изменена правната квалификация на деянието в по-леко наказуема, не е протестирано от прокурор. Касационната жалба от частния обвинител, с оплаквания за съществени нарушения на процесуалния и материалния закон и явна несправедливост на наложеното на подсъдимия Симеон Д. наказание, не може да доведе до неблагоприятни промени по отношение на подсъдимия Костадин С. нито с приложение на закон за по-тежко наказуемо престъпление, за каквото е имало обвинение пред първия съд, нито с увеличаване на наказанието. При това положение подсъдимият Костадин С. не може да бъде признат за виновен в извършването на престъпление по чл.199, ал. 2, т. 2, предл. 2, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл.18, ал.1, вр. чл.63, ал.1, т.1 и т.2 от НК, въпреки че установените по делото факти сочат именно на такова престъпление. След като от доказателствата по делото се установяват основания на подсъдимия да му бъде търсена наказателна отговорност за по-тежкото престъпление, но съдът не може да ревизира неправилното квалифициране на деянието, то тази по-лека квалификация следва да бъде възпроизведена и във въззивното решение, с което престъпното поведение все пак ще бъде санкционирано и ще се реализира определена обществена и правна справедливост, се посочва в постановения съдебен акт.

С решението си Апелативен съд – Бургас изменя присъдата на Окръжен съд – Ямбол, като преквалифицира, извършено от подсъдимия Костадин С. деяние в престъпление по чл.199 ал.1, т.3, предл.2, вр.чл.198, ал.1, вр.чл.20, ал.2, вр.чл.18, ал.1, вр.чл.63, ал.1, т.2 от НК. Съдът намалява размера на наказанието лишаване от свобода, наложено на подсъдимия от 6 на 2 години и 4 месеца "лишаване от свобода“, което да изтърпи при първоначален "общ“ режим“, съобщават от Апелативен съд – Бургас.

Съдът намалява наложеното на основание чл. 199, ал. 2, т. 2, предл. 2, вр. чл. 198, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл.18, ал.1 и чл. 54 от НК на подсъдимия Симеон Д. наказание от 16 години "лишаване от свобода“ на 15 години "лишаване от свобода“.

В останалата част първоинстанционната присъда е потвърдена.

Решението подлежи на обжалване и протест пред ВКС в 15-дневен срок от съобщаването на страните за изготвяне на решението.