По - евтини авточасти и финансова облага. Това са били предложенията на задържания преди да дни по време на специализирана полицейска операция мъж от Сапарева баня, срещу който са повдигнати обвинения за купуване на гласове. Това стана ясно по време на съдебното заседание, насрочено за вземане на мярка за неотклонение спрямо 33-годишният мъж, предаде репортер на "Фокус". Обвинението е за престъпление по чл. 167, ал. 2 от НК, във вр. с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

От събраните гласни доказателства е видно, че обвиняемият е предлагал имотна облага на един от свидетелите, като му е обещал, че след изборите, ако гласува за народен представител в полза на определен кандидат, ще го подпомогне финансово, без да уточнява сумата, като е знаел, че семейството му е многодетно, както и на втори свидетел, на който му е обещал да закупува от него авточасти на по-ниски цени.

В конкретния случай от свидетелските показания е видно, че всички разпитвани лица са склонявани от обвиняемия да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат, като независимо от обстоятелството, че не са приемали на сериозно мотивацията, насочена от обвиняемия към тях, то настоящия съдебен състав счита, че деянието е изпълнено от обективна и субективна страна по отношение на посочените свидетели.

Видно от справката за съдимост обвиняемият е осъждан за престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК, като присъдата е влязла в сила през месец октомври 2022 година и изтърпяването на наложеното наказание "Лишаване от свобода“ е отложено за срок от три години.

Преди това лицето е осъждано за престъпление по чл. 354а, ал. 3 от НК, като е реабилитирано. Видно от характеристичната справка, лицето няма други криминални прояви, освен посочените по-горе осъждания, но има данни за употреба на наркотични вещества, за което е и осъждан два пъти.

Съдът счете, че вземането на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“ е неоправдано, тъй като се касае за млад човек, който във връзка с предстоящите избори е решил да помогне в полза на определена партия да събере определен брой гласове, но по никакъв начин същият не е действал брутално спрямо правото на избор на всеки един от неговите близки и познати, с които е разговарял. Напротив, същите даже са го вземали на подбив, когато е апелирал да упражнят избирателния си вот за определен кандидат. Лицето е с трайно установен адрес, няма данни същият да се укрие от органите на правосъдието, тъй като самият той е съдействал изцяло за разкриване на деянието, признал се е за виновен, съжалява за случая, желае да сключи споразумение. Що се касае за другото обстоятелство, при което се взема най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“, а именно, че има опасност лицето да извърши ново престъпление, съдът посочи, че с вземане на мярка за неотклонение "Домашен арест“ би се предотвратило това опасение при представителя на държавното обвинение, както и че биха се постигнали целите, предвидени в чл. 57 от НПК.

Съдът, под председателството на съдия Светла Пейчева указа на обвиняемия, че без разрешение на съответния орган от съдебната система - съд или прокурор, няма право да променя и напуска посочения адрес в гр. Сапарева баня, на който следва да изпълнява мярката. Съдът допусна контролиране на взетата мярка за неотклонение "Домашен арест", чрез средства за електронно наблюдение. Определението подлежи на незабавно изпълнение, както и подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок, считано от днес, пред Окръжен съд – Кюстендил.

Венцеслав ИЛЧЕВ