Все още масов полет на щъркели няма, но е вероятно на места вече да се срещат единици от най-нетърпеливите представители на вида. Това каза за "Фокус" д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците. Температурите падат, а вероятност за късен сняг в региона на Бургас има, обясни орнитологът, затова той даде съвети как да постъпим правилно в случай, че се натъкнем на бедстващи щъркели.

"От хиляди години птиците имат изграден механизъм за това как да реагират при подобно неблагополучие – те спират и пестят енергията си. Щъркелите и другите по-едри видове могат с дни да не се хранят. Хората не трябва да предприемат никакви действия по спасяването им, гоненето им или прибирането им у дома. Изключение може да има само в случаите, когато щъркелът е със счупен крак или крило", обясни д-р Янков.

Той посочи, че опасно за птиците е и изнасянето на храна – риба, месо или друга. "Тя привлича хищниците, особено чакалите. Те я подушват от километри, след което подгонват щъркелите и - в най-добрия случай - ги принуждават да бягат и да хабят от ценната си енергия", допълни Петър Янков.

По думите му една седмица на по-ниски температури не би представлявала проблем за щъркелите, а е нещо, с което те могат да се справят.

От друга страна, той поясни, че прибирането на птиците у дома е опасно и за хората, тъй като в Африка щъркелите обикновено се хранят на сметища. "Един Господ знае какви микроби може да има едно африканско сметище. Хората поемат огромен риск, ако ги примет у дома си. Оказването на помощ е нито в полза на птиците, нито на хората. Апелът ми е да постъпим грамотно", заяви д-р Янков. 

Най-доброто решение в подобни случаи е да се обадим РИОСВ, чиито специалисти да преценят какво е необходимо да се предприеме.

"По закона за биологичното ранообразие само Регионалните инспекции по околната среда и водите имат правомощията да се произнасят в такива случаи. Понякога птиците не се нуждаят от помощ, а в други се изпращат към оторизираните центрове - в Стара Загора или София", добави орнитологът.