"Фокус" попадна на интересен пост в групата "Ние, потребителите". Става въпрос за български бисквити, купени от една от големите ни хранителни вериги.

"Какъв е срокът на годност, ако опаковката се бели като лук и всяка следваща отдолу е с по-късна дата", е въпросът, който всеки би си задал след видеото, което нагледно показва измамата. За повече подробности потърсихме създателят на платформата Габриела Руменова, а тя сподели:

"За първи път попадаме на подобно "иновативно" решение при опаковането на хранителни продукти - две опаковки една върху друга. На горната е поставен срок на годност 03.03.2023 г., а на тази под нея - 03.05.2023 г.

Ако допуснем, че наличието на двете опаковки една върху друга цели манипулация на срока на годност на продукта, това е наистина лоша шега с потребителите, а при определени обстоятелства може да е свързано и с безопасността. Възможно е търговецът отнапред да се е подготвил да посрещне евентуалния риск да не продаде партидата до изтичане срока на годност - при настъпването на това събитие да изтегли количествата от търговската мрежа, да свали горните опаковки и да останат само вторите с по-късния срок на годност.

Защото, ако се наложи сваляне на опаковката и препакетиране, бисквитките ще станат на трохи. Разбира се, възможно е и да се касае за неволна грешка. Можем само да гадаем", коментира за "Фокус" Габриела Руменова.

Тя посъветва в такъв случай да не експериментираме със здравето си и да върнем продукта на търговеца, като поискаме парите си обратно. Освен това, да сигнализираме в Българската агенция за безопасност на храните, за да се извърши проверка и при наличие на основание да се нареди изтегляне на стоките от търговската мрежа.