Съвети за това как да се предпазим от инциденти по време на Великденските празници дава ръководството на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в старата столица, предаде кореспондент на "Фокус".

На първо място огнеборците ни напомнят, когато сме в църковните храмове, да пазим подходяща дистанция от хората около нас, както и да пазим косите и дрехите си, когато държим запалена свещ.

"Бъдете внимателни при пренасяне на свещите на път от храма към дома, особено при движение с автомобил не оставяйте свещичка в ръцете на малки деца докато шофирате. Не изхвърляйте безразборно горящи свещи и клечки кибрит. При влизане в храма запомнете пътя по който сте влезли и местата на противопожарните уреди, в други обществени сгради обърнете също внимание на схемата за евакуация. При инцидент, запазете самообладание и без блъскане, се насочете към изходите. Ако е задимено, покрийте устата и носа си с кърпа или дреха и се движите ниско до земята. При евакуация следвайте указанията на персонала и на пристигналите пожарни екипи. Помогнете на жените и децата да напуснат първи мястото на инцидента. При необходимост окажете първа помощ на пострадалите или уведомете пожарните екипи за тяхното местонахождение", казват още от търновската пожарна.

Вкъщи трябва да внимаваме горящите свещи да са на безопасни места, далече от лесно запалими предмети.

"Използвайте свещи само на места, където децата и домашните любимци не могат да ги достигнат, използвайте негорими и стабилни свещници, които трудно се преобръщат. Никога не поставяйте запалени свещи под полици или рафтове. Винаги изгасвайте свещите, когато лягате да спите, излизате от стаята или от дома", напомнят още огнеборците.

При нужда сигнализирайте на тел. 112!