IT специалисти от Велико Търново гостуваха в Южна Африка. В Йоханесбург екипът на Тинузавър проведе серия от STEM работилници и обучения по роботика и електроника сред местни деца и учители, предаде кореспондент на "Фокус“. Невен Боянов, основателят на фондация Тинузавър, обясни, че в инициативата са участвали 11 училища. Работилниците са били в Sci-Bono Discovery Center, който е може би най-популярното и емблематично за Йоханесбург образователно и изследователско пространство.

"Всяко от децата получи комплект електронни платки за сглобяване тип Tinusaur Kids.Micro, а ние от екипа успяхме да ги научим да работят с поялник и как успешно да си сглобят миниатюрен компютър. Част от Тинузавър е и единадесетокласничката София от ПМГ "Васил Друмев“ във Велико Търново, която преподава на най-малките ученици на възраст между 8 и 12 години. След това учениците написаха първата си програма чрез блоково програмиране с помощта на платформата Блоктину“, разказва Невен.

В последния ден е имало и обучение за преподаватели, в което те са били подготвени да продължат инициативата през идните месеци, за да могат повече ученици от Южна Африка да усвоят знания и умения необходими в 21-ви век.

Организациите, които реализира проекта са фондация Тинузавър, BCause (България), CAF America (САЩ) и CAF Southern Africa (РЮА), и е само началото на вече планирано дългосрочно сътрудничество.