Великденска багрилница беше открита на Велики четвъртък в центъра на Бургас, предаде репортер на "Фокус". Пространството около Часовника се напълни с деца и възрастни, които наблюдаваха автентичните техники за боядисване на великденските яйца, представени от жените от Народно читалище "Васил Левски" в кв. "Горно Езерово". 

Използвайки само естествени съставки като куркума, коприва, панджар, люспи от лук, магданоз и други, те възродиха старата традиция, свързана с великденския обичай, за която се оказа, че става все по-предпочитана. 

"Мисля, че се засилва желанието у хората да пазят традиционното. Самият факт, че толкова много хора идват на тези багрилници, показва, че имат интерес да научат как се е правило преди и да го запазят за вбъдеще. Не става въпрос само за техниката - как ще постигнеш жълтия, зеления или синия цвят, а самият интерес към миналото е впечатляващ", заяви Росица Топалова, уредник на Етнографската експозиция към Регионалния исторически музей в Бургас. 

Както традицията повелява, по челата на всички деца беше начертан червен кръст с първото боядисано яйце, което ще им донесе здраве и късмет през цялата година.