Как дигиталните технологии могат да се използват за популяризиране на изкуствата и на обекти на недвижимото културно наследство разказват във Велико Търново. Изложбени зали "Рафаел Михайлов“ в града ще са домакин на конференция по проект "Творчески пространства“, предаде кореспондент на "Фокус“. В рамките на събитието ще бъде представена методика за прилагане на модерните способи и атрактивни демонстрации в тази насока. Проектът е разработен от експерти, студенти, преподаватели и институции от творчески, художествени и технически специалности от Сдружение "Стари столици", Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“, Русенски университет "Ангел Кънчев" и Университет по архитектура, строителство и геодезия.

Посетителите ще могат да видят демонстрации в реално време на високотехнологично оборудване, ще могат да се "потопят" във виртуалната среда на "творческото пространство" на участниците.

Всеки посетител със смартфон също може да създаде свой проект, като взаимодейства с физическата и дигитална среда, създадена в пространствата на зала "Скулптурна" на Изложбени зали.

Презентациите ще са представени от експерти на Русенски университет "Ангел Кънчев" под ръководството на проф. д-р Георги Христов, доц. д-р Марина Теофилова —ръководител и куратор на изложбата на авторите от ВТУ, и ръководителите на проекта от Университет по архитектура, строителство и геодезия - доц. д-р Камен Цветков и доц. д-р Данаил Недялков.

Събитието е насрочено за днес, като ще протече в часовете между 11:30 и 15:00 часа. Входът е свободен.