Световният ден за борба с диабета отбелязваме днес. От РЗИ – Велико Търново припомнят за "Фокус“, че датата е избрана от Международната федерация за борба с диабета, тъй като 14 ноември е рождения ден на д-р Фредрик Бантинг - един от откривателите на инсулина.

Темата на Световния ден за борба с диабета през 2022-а е "Достъп до грижи за диабет“. През тази година кампанията се фокусира върху необходимостта от по-добър достъп до качествено диабетно образование за здравните специалисти и хората, живеещи със заболяването.

Диабетът е едно от най-големите предизвикателства за здравните системи по целия свят. По данни на Международната диабетна федерация един на всеки 10 възрастни по света в момента живее с тази диагноза, приблизително 537 милиона души. Близо половината от тях не знаят за това, като се очаква броят на боледуващите да нарасне до 643 милиона до 2030 година и 783 милиона до 2045 година. Здравните специалисти трябва да знаят как да откриват и диагностицират диабета рано и да се възползват максимално от ограниченото време, което имат, за да предоставят възможно най-добрите съвети и грижи за хората, живеещи с диабет. Те се нуждаят от достъп до непрекъснато обучение, за да разберат състоянието си и да извършват ежедневните грижи за себе си, които са от съществено значение за поддържане на здравето и избягване на усложнения.

По данни на Министерство на здравеопазването в нашата страна от това заболяване страдат около половин милион души, като много често хората не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първият тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет. Диабетът и неговите усложнения, до голяма степен са предотвратими, за което изключително важна роля има превенцията и ранната диагностика на заболяването. Развитието на диабет тип 2 може да бъде избегнато при много от случаите с помощта на здравословно хранене и редовна физическа активност. Тези мерки са особено важни за децата и подрастващите със затлъстяване.

Медицината е доказала, че рискът от развитието на диабет тип 2 може да бъде снижен с 58% при промяна на начина на живот. Международната Диабетна Федерация препоръчва: - поне 30 минути умерена физическа активност през повечето дни от седмицата - бързо ходене, плуване, каране на колело, танци. Редовното ежедневно ходене най-малко 30 минути дневно снижава риска от диабет с 35-40%;  - здравословен модел на хранене; - поддържане на нормално телесно тегло.

Повече информация за диабета може да прочетете на сайта на РЗИ – Велико Търново.