Информационна кампания за превенцията от ХИВ/СПИН организират доброволци в центъра на Велико Търново. Повод за акцията на център "Амалипе“, Община Велико Търново, БМЧК и РЗИ - Велико Търново е Световният ден за борба със заболяването, който отбелязваме на 1 декември, предаде кореспондент на "Фокус“. Точно в 12:00 часа пред сградата на местната администрация младежи от училища, които са част от мрежата "Всеки ученик ще бъде отличник“, ще раздават материали и ще разясняват повече за начините за предпазване от вируса ХИВ. Целта на акцията, освен да информира обществеността, е и да насърчи толерантно отношение и съпричастност към хората, засегнати от СПИН. Всички младежи са преминали обучение с експертите от РЗИ. 

Освен това днес доброволци от БЧК ще влизат в часа на класа в три училища на града и ще информират съучениците си за начините за предпазване от СПИН и ще раздават информационни материали, свързани с темата.

Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве. Това е и причината за ежегодните информационни кампании, които се случват не само във Велико Търново, но и в населени места от цялата област. Акцент и този път ще са начините за заразяване с вируса, методите за превенция, както и важността на това хората да се изследват за ХИВ.

Луиза ТРАНЧЕВА