Кои влечуги са опасни?

Със затоплянето на времето и пролетните ухания, идва времето и на нежеланите срещи с различни влечуги.

Как се действа при среща със змия в градски условия и кой лови змиите в Русенско?

В социалните мрежи вече се появиха снимки с истерични послания как някой си видял змия в града.

Човекът, чийто телефонен номер е на разположение на спасителите от 112, е биологът Венцеслав Петков от Екомузея с аквариум:

"Змиите не са нито лоши, нито грозни, нито отровни в голямата си част. Те са просто различни. За хората змията е свързана с фантазията, с тъмното, с потайността, затова се и страхуват.

Хората се чудят как змията се храни с животни, които имат четири крака, питат се защо змиите нямат клепачи и гледат "втренчено", как си сменят кожата, защо си я сменят...", разказа с усмивка Венцеслав Петков, цитиран от БНР.

Петков разказа как успокоява хората, които му звънят, за да ги спаси от змия...Биологът поясни и кои са отровните змии и от кои влечуги трябва да се пазим.

Според него змийското ухапване е опасно за децата до 18 години и по-възрастните хора, или такива с алергии и болни сърца.

Пепелянките са отровни и се срещат почти навсякъде у нас, в градовете също, докато усойниците се срещат на надморска височина от над 700 метра нагоре, каза още Петков.

Змиите са глухи, те също се страхуват от нас, ако почуквате с пръчка, те ще избягат от вас, освен, ако не е дълбоко заспала.

"Те хапят само, за да се предпазят от вас", допълни биологът.