По случай Деня на детето 1 юни Община Русе е подготвила много прояви за отбелязване на празника.

Забавленията за малки и големи започват от 10:30 ч. на алеята пред хотел "Дунав“. Там общинските детски градини, представители на Държавната агенция за закрила на детето, Сдружение "Рализ-Бализ“ и Сдружение "Дворецът на децата“ ще представят своите сръчности и умения в ателиета под наслов "Празник на детето“.

От 11 ч. до Съдебната палата Общинският детски център за култура и изкуство ще зарадва русенските деца с Общоградски празник "Пъстра въртележка“. Игри, музика, забавления, награди и много усмивки очакват всички деца. В концертната програма ще се изявят Формация за модерен балет "Мираж“, Детска вокална група "Слънце“, Фолклорен ансамбъл "Русчуклийче“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл "Зорница“, Школата по салса "Ля росса“, Балетно студио "Арт денс класик“, "Клуб по спортни танци "Настроение“ и Студио за модерен балет при ОбДЦКИ. Водещ на детския празник ще бъде актьорът от Държавния куклен театър Димитър Пишев.

Пред Съдебната палата ще бъде разположена специализирана техника на полиция и пожарна, която може да бъде разгледана от най-малките и техните родители.

От 18 ч. в Парка на младежта ще има концерт на съставите на Общинския младежки дом. По време на събитието ще се разиграе и викторина, включваща въпроси от различни области за деца, както и предизвикателства - да кажат гатанки или стихотворения. В концертната програма ще се включат съставите на Общинския младежки дом Спортен клуб по ушу "Калагия", Танцово студио "Импулс", Мажоретен състав "Екстрийм", Фолклорно танцово студио "Зора", Студио за поп и джаз пеене "Икономов" и Вокална група "Приста".

Държавна опера Русе ще представи балета "Ян Бибиян" от 17 ч. в Доходното здание. Спектакълът е по едноименния детски фантастичен роман на Елин Пелин и е подходящ както за деца, така и за техните родители. Билети за балета могат да бъдат закупени на каса Опера.

Държавният куклен театър също ще зарадва най-малките с безплатния за децата спектакъл "Приказка за мечтатели", който ще се състои в 11 ч. на 1 юни. Постановката е по Карел Чапек и текстове на Робер Ескарпи за мечтите, които те карат да летиш, които те карат да изобретяваш и да създаваш нечувани и невиждани неща. Информация за наличните свободни места може да бъде получена на касата на Държавния куклен театър.