За 33-ти пореден път в смолянския квартал Райково днес бе отбелязана народната традиция “Пустове" на празника Сирни Заговезни, предаде репортер на "Фокус“. Десетки смолянчани бяха дошли, за да присъстват на пищния празник организиран от народно читалище "Орфееви гори".

В богатата концертна програма, която започна в 18:00 часа участваха читaлищнитe cъcтaви: opĸecтъp “100 ĸaбa гaйди", ĸлyб Xopо", cмeceн битoв xop, дeтcĸи и млaдeжĸи тaнцoви фopмaции, ĸлyб "Зeвзeĸ“, фoлĸлopeн ĸвapтeт "Aглиĸ", фoлĸлopнa фopмaция "Зopницa", дeтcĸи фoлĸлopeн ĸвapтeт, cмeceнa битoвa гpyпa и дpуги. Бе разказано за традицията на прошката, която днес се иска от родители, кумове и по-възрастни хора. Деца пък пресъздадоха обичая хамкане с яйца. За доброто настроение на присъстващи се погрижи примата на родопските лакърдии Веселина Бабаджанкова и нейната колежка Ирина Кехайова.

По традиция в края на празника започна и наддаването, за да се види кой ще бъде кабадалията, която ще даде най-много, за да запали орадата (ритуален огън). За правото да я запалят наддаваха двамата братя Стоян и Драган Дюлгерови. Стигнаха до 500 лв. и с големи факли двамата рамо до рамо запалиха натрупаните на около 3 метра клони за здравето и благоденствието на всички. В този огън – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването бе изгорено и чучело, което символизира  злото.

Празникът "Пустове“ продължи с голямо хоро, което се изви край буйният огън и в които се хванаха всички присъстващи. Поверието гласи, че това хоро трябва да е темпераментно, скокливо и буйно, защото е последното хоро, което се играе преди Великден.