За 32-ра година жителите на квартал Райково в Смолян ще отбележат "Пустовете“ на Сирни Заговезни, това съобщиха организаторите на празника. На 26 февруари (неделя) от 18.00 часа Народно читалище “Орфееви гори-1870"- гр. Смолян, кв. Райково ще се проведе и общоградския празник.

"Заедно щe си поискаме и дадем прошка, ще запалим “Орадата" – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването, ще изгорим “Злото", ще се повеселим и ще играем хоро в първия пролетен празник за тази година“, казват организаторите от читалището.

Най-видния “кабадалия" – големец ще има възможност да подкрепи събитието финансово на принципа “Не му е в многото, а му е в послагването". Той ще запали “Орадата" за здравето и благополучието на всички наши съграждани.

В огъня ще бъде изгорено символично Злото – специално изработено чучело.

В концертната програма ще вземат участие читалищните състави оркестър “100 каба гайди", клуб Хоро" и танцови състави, смесен битов хор, детски и младежки танцови формации, клуб "Зевзек“ и фолклорен квартет "Аглика“.

Около големия огън "Орада“ ще се извие и кръшно хоро за всички гости на празника, защото това е последното хоро до Великден.