Служители на Комисията за защита на потребителите в Бургас излязоха на едночасов протест с искане за по-високи заплати, предаде репортер на "Фокус". Регионалната структура се присъедини към националната стачка, а настояването е за увеличение на месечните възнаграждения с 60%.

"Моите служители получават обидно ниски заплати – от 800 до 1000 лева. Ние сме регулаторен орган. Извършват се огромни по обем проверки навсякъде. Призоваеаме Министерството на икономиката да направи нещо по върпоса, тъй като тук става въпрос за млади хора, които започнаха да си търсят работа на други места", заяви Даниела Бонева, директор в регионалната структура на КЗП, която отговаря за областите Бургас, Сливен и Ямбол.

"Настояват за по-достойно заплащане, което се оказа, че не е индексирано от 2018 година. Имало е само едно малко увеличение през 2020 година. В някои държавни институции времето е спряло. Тук съм да им дам морална подкрепа. Това е наш ангажимент", заяви Иван Костадинов от КТ "Подкрепа".

За Бургаска област, която е най-голямата, в Комисията работят общо 14 служители. "Натоварването е доста голямо, а заплащането не е адекватно. Имаме колеги, които чисто взимат по-малко от 800 лева. С тези пари трудно се оцелява", посочи главният инспектор Димитър Караманов.

"Натоварването е голямо, моята заплата чисто е 880 лева. Отговарям за целия Бургаски регион – от Обзор до Царево. Работата ни се увеличи, особено през лятото", заяви инспектор Нели Пенчева.