Новата електронна платформа за наблюдение на цените на част от основните хранителни продукти няма да помогне за намалянето им. Това е така, защото тя няма как да се пребори с картелите на търговските вериги. Около тези изводи се обедини ръководството на Конфедерацията на труда "Подкрепа“ във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Президентът Димитър Манолов и икономическият анализатор Ваня Григорова бяха специални гости на отчетното събрание на местната структура на "Подкрепа“. Манолов припомни и, че КЗК са декларирали, че у нас има видими картели, но те са недоказуеми.

"Тези неща се виждат, те са ясни, но държавата сама е решила, че те ще създават такива институции с декоративна цел. С идеята, че ако някой път, някъде стане страшен скандал с някакъв човек в някакъв магазин, нещо ще му направим на този магазин, но до там. А цялостна система – за наблюдение и контрол, каквато сега се налага да имаме всъщност, е непременно необходима и ще ни потрябва един ден, когато се присъединим към Еврозоната“, допълни президентът на КТ "Подкрепа“.

Ваня Григорова обясни, че е чудесно, че цялата информация за цените ще е събрана на едно място, но бе категорична, че това няма как да пребори картелите.

"За пример можем да дадем кашкавала. Да, на места има кашкавал за 16 лв/кг, не навсякъде в страната, но все пак има, но в същото време в големите вериги той все още се продава за 25-30 лв/кг. Очевидно е, че самият факт, че има сайт, на който могат да се сравнят цените, е недостатъчен, след като дори наличието на реална алтернатива, цените пак не падат. В този смисъл аз съм по-скоро скептична, макар, че е по-добре, че има сайт“, допълни Григорова.

Системата е неработеща, според Димитър Манолов, а причината за това е големия пазарен дял на търговските вериги.

Според ръководството на КТ "Подкрепа“ увеличение на заплатите в частния сектор у нас със сигурност ще има. По-различно стои въпросът за увеличение заплатите на лекарите и медицинския персонал, както и в общинския транспорт. Освен това от Конфедерацията заявиха и нуждата от създаване на Закон за стачките у нас, какъвто към момента липсва. С него ще бъдат защитени правата на българските граждани, защото сега организирането на една стачка в предприятие отнема месец, обясни още Григорова.

В момента КТ "Подкрепа“ има 104 синдикални организации във Великотърновска област, членовете са над 2500. Председател на структурата в региона е Дешка Мандикова, която бе преизбрана за поста днес.

Луиза ТРАНЧЕВА