КПКОНПИ откри конфликт на интереси при кмета на Горна Оряховица Николай Рашков. Управникът е глобен с 5000 лева, предаде кореспондент на "Фокус“. Градоначалникът уточнява, че е санкниониран и с нетното си възнаграждение за 24 ноември 2023-а година, тъй като на тази дата е подписал договор, по силата на който в Община Горна Оряховица влизат 613 000 лева.

Според документите, нарушението е, че по силата на договор за покупко-продажба на недвижими имоти Рашков се е разпоредил с общинско имущество в интерес на дружество, в което е бил съдружник и управител до 16 ноември.

Ето и позицията на кмета:

"Миналото лято с фирмата си участвах в търг за продажбата на общинска земя. Търгът беше подготвен и проведен със заповед на предишния кмет. Достигната при наддаването цена е 50% над първоначално обявената от Общината пазарна оценка. На 9 август тогавашният кмет издаде заповед да бъде заплатена въпросната сума и аз, като управител на спечелилата фирма, да подпиша договор с кмета. Имаше някои смущаващи обстоятелства в тръжната процедура, затова се възползвах от правото си да я оспоря по съдебен ред. Съдът се произнесе, че търгът е проведен по правилата и указваше срок за подписване на договора и заплащане на цената, фигурираща в заповедта на кмета Добрев от 9 август. Междувременно бях спечелил кметските избори и както изисква законът излязох от управление и собственост на моите дружества. Бившата ми фирма от тогава управлява моята майка“, обяснява Рашков.

Допълва и, че на 24 ноември 2023-а подписва договор за цена от 613 000 лева.

"Спечелилата фирма внесе парите в общинската хазна. А в КПКОНПИ е бил внесен сигнал, че съм в конфликт на интереси. Представен е договора с моя подпис и с подписа на настоящия управител на фирмата. Все още не съм получил официално решението на Комисията. Но когато това стане, започва да тече законов срок за обжалване и аз ще обжалвам. Има две съдебни инстанции, които да се произнесат. И ако на комисиите у нас често се гледа като на политическа бухалка, то на Съда е трудно да се оказва подобно влияние. Вярвам във върховенството на закона“, казва още настоящия кмет на Горна Оряховица.