Официално стартира XVIII Международното туристическо изложение "Културен туризъм". Форумът, чиито домакин са Изложбени зали "Рафаел Михайлов" ще продължи до 23 април /неделя/, предаде кореспондент на "Фокус". Основните организатори са Община Велико Търново и Общинска туристическа агенция "Царевград Търнов". 

Изложението е най-авторитетната платформа за представяне на усилията на общини, културни институти, кампании, граждански сдружения за развитието на културния туризъм. Участниците, сред които 28 български общини, и съпътстващата го богата дискусионна програма, представят нови обекти и социализирани забележителности, създадени атракции и услуги, издания за култура и туризъм, фестивали и празници, които разкриват самобитното очарование на регионите.

В приветствието си пред гостите домакинът, в лицето на кмета на Велико Търново инж. Даниел Панов, изтъкна, че старата столица има ръст на туристите от 40% за миналата година, което почти достига цифрите от 2019 година, преди пандемията. Той припомни, че преди 20 години група приятели и съмишленици са организирали за първи път този форум, който и до днес е единствения по своите мащаби в България и на Балканския полуостров.

"Тогава започна да се говори усилено за културния туризъм, откриха се такива специалности в университетите, написаха се учебници и книги. А сега всички продължават да работят и надграждат над това понятие. Радвам се, че това изложение има имиджа и авторитета не само тук в България, а най-вече, че българските общини се научихме да рекламираме своите туристически продукти, своят културен туристически потенциал", подчерта Даниел Панов.

Приветствие към домакини и гости отправи и заместник министъра на туризма Мариела Модева. По думите й културният туризъм е изключително привлекателен, но той трябва и може да се развива на още по-високо ниво в България. Това е и основен приоритет в работата на министерството, изтъкна Модева и добави, че туристите се интересуват и от сигурността, спокойствието и високото качество, баланса между него и цената, а всичко това нашата страна може да предложи.

"Разбира се ние вече се срещаме и с новото поколение туристи – поколението Z, което живее през телефоните си и затова новите тенденции в туризма са свързани с технологичните възможности. Ние променихме и фокуса на нашите рекламни стратегии, така че България да става все по-разпознаваема и като дестинация за културен туризъм", каза още заместник министър Модева. Тя подчерта, че културният туризъм заема повече от 20% от общия туристически продукт на страната, а през миналата година са реализирани над 970 000 посещения на културни обекти в страната.

Събитието уважиха още местни общественици, областния управител инж. Георги Гугучков, представители на туристически компании, дипломатически мисии, туристически сдружение и производители от България, Румъния, Република Корея, Северна Македония, Индия, Палестина, Йордания и Гърция.