В навечерието на коледните празници, на тържествена церемония в Технически университет – Варна бяха наградени най-изявените студенти през годината. На събитието, което се състоя на 20.12.2022 г. бяха връчени предметни и финансови награди на над 80 възпитаници на университета, класирани на първи места в студентски олимпиади, в национални и университетски конкурси и състезания и с отлични постижения в научни форуми и спортни състезания.

На официалната церемония присъстваха проф. д-р инж. Венцислав Вълчев, ректор на ТУ-Варна, проф. д-р инж. Валентина Маркова, зам.-ректор по "Академичен състав и координация“ и Антоанета Хинева, гл. експерт в отдел "Образование“, в Дирекция "Образование и младежки дейности" към Община Варна.

Ректорът поднесе приветствие към студентите и организаторите на събитието от Студентски съвет при ТУ-Варна, в което отбеляза следното: "В последните години университетът има съвсем нов имидж и протичат процеси на обновяване, в които успешно участваме всички. Един от най-важните процеси е осигурен от вас - студентите и от вашето ръководство - Студентски съвет, които сте изключително активни през последната година и участвахте в състезания, конкурси и кариерни борси. Кариерната борса на университета през тази година беше на национално ниво по отношение на брой участници. Бизнесът дойде при вас, за да ви потърси, защото сте добре подготвени и разчита на вас… За академичното ръководство е голямо удоволствие да награди тези, които са били най-активни и да ви насърчи да се включвате и занапред активно в студентския живот.“

Поздравления към студентите бяха отправени и от проф. д-р инж. Валентина Маркова, Антоанета Хинева от Община Варна и Пресияна Димитрова, председател на Студентски съвет, които им пожелаха нови изяви и успехи в науката и спорта. След словата церемонията продължи с връчване на наградите на студентите от проф. д-р инж. Вълчев и от проф. д-р инж. Маркова по направления:

· Награда за Научни постижения получи Йордан Йорданов, I курс магистър, спец. Киберсигурност

· Награда за Принос към дейността на университета получиха: Алекс Орозов, ІІ курс, бакалавър, спец. Софтуерни и Интернет Технологии, Цветелин Петров, IV курс, бакалавър, спец. Софтуерни и Интернет Технологии, Кристиян Иванов, І курс, магистър, спец. Системи с изкуствен интелект, Симона Събева, IV курс, бакалавър, спец. Индустриален дизайн.

· Награди за участия в олимпиади, конкурси и научни проекти получиха 15 изявени студенти

· Награди за Спортни постижения на национално и университетско ниво получиха общо 62 студенти.