Служители на МВР ще се грижат в Кюстендилска област за опазването на обществения ред и гарантиране на правото на вот на гражданите по време на изборите за Народно събрание, съобщиха за "Фокус“ от пресцентъра на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. В дирекцията е изграден оперативен щаб, който е в постоянна връзка с РИК и Областната администрация, създадена е организация за охрана на изборните материали при транспортирането им до СИК в деня преди изборите.

Служители на "Охранителна полиция“ и служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил, са извършили  охранителни и противопожарни обследвания на помещенията, в които ще се помещават секционните избирателни комисии.

Помещенията ще бъдат запечатани от председателите на избирателните комисии в присъствието на полицейски служители, които ще поемат охраната 1април  до приключването на изборния ден на 2 април.

Осигуряването на обществения ред и гарантирането на правото на вот на гражданите ще се осъществява от служители на МВР – те са от Областна дирекция на МВР, Регионална дирекция "Гранична полиция“ - Кюстендил и Драгоман, Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ и  дирекция "Жандармерия“.

Полицейската охрана на изборните места ще следи строго за недопускане вътре на лица, носещи оръжие и предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и лица в явно нетрезво състояние и под въздействие на упойващи вещества. Всички обемисти и съмнителни пакети ще бъдат оставяни извън помещенията за  гласуване. За да не се допусне внасянето на опасни предмети, полицейските служители ще проверяват гражданите в случай на необходимост. Охраняващите полицаи нямат право да влизат в секциите и при евентуални инциденти ще се намесват само по искане на председателите на избирателните комисии. Служителите, охраняващи изборните помещения, ще осъществяват контрол по ограничаване престоя и паркирането на автомобили в районите на СИК и РИК.

След приключване на изборния ден автомобилите, транспортиращи изборните книжа и машините  от изборните места до РИК, ще бъдат охранявани от пилотиращи автомобили на полицията. Създадена е организация за охрана  на помещенията   по време на предаване на изборните материали от СИК в РИК след приключване на изборния ден. Полицейски автомобил ще съпроводи изборните материали от РИК  - Кюстендил, до ЦИК.

Гражданите, чиито лични документи са повредени, откраднати, изгубени, ще могат да гласуват с удостоверение. За да бъде издадено удостоверение е необходимо: Гражданите лично да подадат искане в ОДМВР  или в районните управления в Дупница, Бобов дол, Рила  на  1 април до 17.30 часа и на 2 април  от 08.30 часа до 19.30 часа. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за  Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ в областта,  независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.

Венцеслав ИЛЧЕВ