Днес във Видин се проведе поредна извънредно заседание на Общинският съвет (ОбС). То събра кворум от 20 съветника и се проведе, въпреки неучастието на 11 съветника - от ГЕРБ, ПП-ДБ и един независим, предаде репортер на "Фокус“. Не участвалите в заседанието общински съветници оспорват легитимността на избора на председател на ОбС – Светослав Славчев, съгласно заповед на областния управител за преразглеждане на решението.

Извънредното заседание на Общински съвет – Видин започна с полагане на клетва на общинските съветници Димитър Димитров и Миглена Атанасова, които заемат местата на Борислава Борисова и Десислава Тодорова от Местна коалиция СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ), допълват от пресслужбата на Община Видин.

Съветниците  приеха изненадващо всичките предложени 11 точки в дневния ред.

Д-р Цветан Ценков, кмет на община Видин, преди разглеждането на предложенията каза, че "Видин е единственият голям град, който до края на декември остана без бюджет. Мина времето на конфронтации. Нека се обединим в името на Видин. Градът ни има нужда от всеки един от Вас“.

Избрани бяха и заместник-председателите на Общинския съвет. Това са Николай Николов от Местна коалиция СДС (НДСВ, НОВОТО ВРЕМЕ), Тодор Вълчев от ПП ДПС, Валери Сираков от ПП "Възраждане“, Величко Кирилов от коалиция "БСП за България“ и Димитър Велков от Местна коалиция "Левицата“. Общинските съветници определиха също състава и председателите на постоянните комисии към ОбС. По предложение на общинския съветник Генади Велков бяха оставени 11 свободни места в постоянните комисии за общинските съветници, които днес не присъстваха на заседанието.

Най-важната точка от днешното заседание бе приемането на проектът за бюджета на Община Видин за 2023 година, който е в размер на близо 84 милиона лева, с две допълнителни корекции: за отпускане на средства в размер на 100 000 лева за два спортни клуба – 80 000 лева за ОФК "Бдин-1923“ и 20 000 лева за БК "Видабаскет“, както и 50 000 лева за текущ ремонт на санитарните възли в ОУ "Епископ Софроний Врачански“ в кв. "Нов път“. 

В дневния ред на извънредното заседание бяха гласувани, с пълно мнозинство, още няколко точки, касаещи захранване на банкова извънбюджетна сметка по три проекта. Приети бяха и предложенията за удължаване на сроковете за погасяване по договорите за кредит, подписани с Фонд "ФЛАГ“ ЕАД, на три проекта.

Като последна точка от дневния ред местният парламент гласува извършване на плащане с превод на финансови средства от бюджета на Община Видин, необходими за семестриалната такса на студенти, записани в първи курс на първия семестър на академична 2023/2024 година на Русенския университет "Ангел Кънчев“ – Филиал Видин.

Сега на ход е областният управител на Видин, от решението и заповедта на който зависи дали поредната извънредна сесия ще е законна или не. Ако той обжалва решението в съда за избор на председател на ОбС, то може да се окаже, че незаконносъобразни са и взетите днешни решения на заседанието.