Предложение за отпускането на 32 719 745 лева от бюджета на Община Пловдив за строителството на стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив" ще се гласува на утрешната сесия на Общинския съвет, научи "Фокус". Проекторешението е изготвено от групата на ГЕРБ, като ще бъде входирано в дневния ред на заседанието, на което ще има фенове на двата пловдивски тима.

С него се очаква да бъде и потушено напрежението, като по този начин ще се изпълнят всички искания на феновете – пускането на Колежа с четири трибуни с цяла козирка, както и намирането на средства за централния сектор на Лаута и вертикалната планировка.

В проекторешението е записано, че средствата от 32,7 млн. лева ще се разпределят в три бюджетни години, като за двата тима ще бъдат по равно: за 2023 година – по 5 358 699 лв.; 2024 година – по 5 500 586 лв.; 2025 година – по 5 500 586 лв.

Освен отпускането на средства, ще се направят и комисии, които да следят за изразходването на парите, както и качеството на строителство на стадион "Христо Ботев". Общинският съвет Пловдив ще състави комисия за обследване на качеството на изпълнените до момента строително-монтажни работи на стадиона. Тя включва по един представител на групите в местния парламент, строителен надзор на обекта, авторски надзор на обекта, по един представител на КАБ, КИИП, КСБ, външни експерти и представители на Сдружение "ПФК Ботев“. Комисията ще предоставя на местния парламент и кмета доклад и констативен протокол за последващи действия по отстраняване на констатациите.

Също така ще има и комисия за преглед на дейностите по строително-монтажните работи, съгласно договора с ПИМК, актове и протоколи по време на строителството, нововъзникнали строително-монтажни работи и тяхното ценообразуване, индексации, както и при съставяне на възлагателни писма.

Комисията ще се състои от: ръководителя на проектa Атанас Чилингиров, по един представител на групите в ОбС, строителен надзор на обекта, авторски надзор на обекта, външни експерти и представители на Сдружение "ПФК Ботев“. Тя ще предоставят на Общинския съвет и кмета доклади за състоянието на изпълнените строително-монтажните работи, пълнотата и правилното съставяне на актове и протоколи преди подписването им от страна на възложителя.

С това решение кметът Здравко Димитров ще трябва да предприеме всички необходими действия за актуализация на "Етап 1“ на проекта по договора за Колежа, включваща изпълнението на цялата покривна конструкция и покритието ѝ, и въвеждане в експлоатация на четирите сектора, в състояние за лицензиране от БФС за "efbet Лига“.

Средствата за "Локомотив" ще бъдат за дейности по цялостно изграждане и такива, свързани с подобряване на свързаността, достъпността, експлоатацията и функционирането на Лаута. Това ще позволи разходването на средствата и по сегашния договор и при бъдещите дейности за централната трибуна и облагородяването около спортното съоръжение.