След ударното пръскане по два пъти на ден днес и утре се очаква до края на утрешния ден да се усети рязко намаляване на популацията на комари в Русе, заявиха на съвместен брифинг кметът на Русе Пенчо Милков и управителят на “Санси“ Георги Георгиев.

Тази сутрин е извършено третиране на целия град за седми път тази година. 

"Имаме мероприятия, трябва да можем да се защитим.", каза Пенчо Милков

Качеството на препаратите бе лично проверено от кмета, който се включи в пръскането. 

Милков обясни, че причината за бума на комари тази година са ниските води на Дунава преди известно време, които са благоприятствали развитието на лаврите, липсата на пари за ларвицидно пръскане от държавата, каквото е правено през последните три години, и падналите дъждове. 

Общината си сътрудничи тясно с властите в Гюргево, обясни кметът. Двете страни съгласуват графиците си за третиране срещу комари така, че да го правят по едно и също време. В Гюргево тези дни подобни обработки били ежедневни.

Кметът разясни още, че при всяко пръскане в общината при зареждането с препарати и обиколката из квартала или населеното място присъства или служител от отдел "Екология“, или кметът на населеното място. Така общината упражнява контрол. Колкото до закупения пикап от общината и обучения служител, за момента те се ползват за локална обработка на места, където ще има масови мероприятия.

По договор с фирма "Санси“ общината е изразходвала до момента половината от заложените средства. 

Въпреки че в договора е заложено като опция и авиационно пръскане, то е трудно да се случи. От една страна е по-скъпо, но по-същественото е, че може да се пръска само над територии, които не са урбанизирани. На практика това е по островите, но там препаратът още във въздуха се губи на 30%, голяма част остава по листата на дърветата и много малко е количеството, което е в ниската част, където са комарите.