Един от големите творци на Пловдив – скулпторът Цвятко Сиромашки навъшва 70 години на 20 май. Поводът дава щастливата възможност на публиката да види една мащабна панорама на неговото богато творчество в ретроспективната му художествена изложба "ЛИТИЙНО“.

Тя се открива днес от 18:00 часа в Зала "2019“ към Градска художествена галерия-Пловдив (ул. "Гладстон“ №32) и ще може да се види до 14 юни.

Цвятко Сиромашки открива духовни паралели между празничните литийни шествия, характерни за Великденските дни, и шествието от творби, създавани от него през всичките 45 години след завършването на Художествената академия в София (1979). На второто ниво в просторната зала ще се видят ранни негови работи, много от които са с християнска тематика.

Своеобразен акцент в това разгръщане на времето е композицията "Спомени от бъдещето“, включваща 12 кончета в различни цветове, фотографии на всички важни за автора хора през годините. Те подсказват и различните периоди, през които творецът е минал. Той отдава голямо значение на детството и спомените от ранните си години, сред които е и истинското живо конче, получено като подарък. Сиромашки даже пази свои творби от 8-годишната си възраст.

Според признанието му на всяка от скулптурите в пространството на Пловдив е посветил между 5 и 7 години от живота си, а е създал впечатляващи монументални творби. Автор е на паметника на Люсиен Шевалас, на арх. Йосиф Шнитер, паметния знак на Папа Йоан Павел II, маската на оперния певец Борис Христов и други. Създава композицията "Духовна порта" в София и редица пластични произведения от камък и бронз в различни градове на страната. Работи повече от 2 години в Германия, където оставя над 50 авторски скулптури. Ползотворно е пребиваването му в Япония.

Цвятко Сиромашки и член е на СБХ и на Съюза на немските художници от Северен Хесен, Германия. Участвал е в симпозиуми в камък, дърво, керамика, сняг и лед в България, Латвия, Германия, Италия, Франция, Япония, Австрия. Има самостоятелни изложби в България, Германия, Гърция, Япония, Австрия. Носител е на множество награди: Награда за скулптура от международно биенале в Габрово, Награда за скулптура от конкурса "Човекът и Водата“, Германия, 2-ра Награда в гранит от Международния симпозиум в Бодузо, Италия, Голямата награда на водка "Финландия" за скулптура от лед, Награда в Сите Дез-Ар, Франция, наградата "Златно перо“ 2014 г за постижения в изкуството и културата и др.

Негови творби са притежание на музеи и галерии в България, Полша, Словакия, Италия, Латвия, Германия, Япония, Русия, както и на частни колекции, сред които и на Негово Светейшество Папа Йоан Павел ІІ.

Ето какво казва за своето изкуство:

"Творецът е личност от съвкупност на Божествена енергия, Дух и познания в различни области на живота. Свише спуснат, творческият процес е безмълвно пресътворение на чувства. Авторът е Той, а аз само му асистирам при създаване на духовното пространство на галерията. Надявам се моите почитатели и зрители да се почустват пречистени и одухотворени за дълги години!“