Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна, представя от 18 април до 18 май 2024 г. самостоятелна изложба  на художника Красен Бербенков, дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в Националното училище по изкуствата “Добри Христов" - Варна.

“Пространствени варианти" е 25-а негова самостоятелна изява в страната, други десетина изложби е показвал в чужбина. Уважаван от познавачите заради своите задълбочени творчески изследвания на цвета, авторът изненадва с една изложба живопис предимно от големи и средни формати, изпълнени в акрил, масло и смесена техника, която е създадена за необичайно кратко време - само за първите три месеца от началото на тази година.

Красен Бербенков е роден в Добрич, завършил е Националната художествена академия със специалност “Живопис" в класа на акад. Светлин Русев.

Дългогодишен член е на Съюза на българските художници, секция “Живопис". Един от основателите на специалност “Изящни изкуства" в НУИ “Добри Христов" - Варна. Има над 30 самостоятелни изложби в България, Германия, Испания, Словакия, Великобритания, Италия и Кувейт, участвал е в множество колективни изложби. Негови творби са собственост на Националната галерия, на ГХГ-Варна и ХГ-Добрич и други галерии, както и на частни колекции.

Носител е на Националната награда за живопис в изложба-конкурс "Човекът и морето“ през 1989 г. и на специалната награда за живопис на дирекция "Култура и духовно развитие“ при Община Варна от 2006 г. В последното десетилетие е номиниран за наградите за живопис на Министерството на културата, на Националната изложба на художниците-педагози във Велико Търново и на Националната изложба-конкурс за наградите "Алианц България“.

Откриването на изложбата на Красен Бербенков е на 18 април от 18:00.