Във вилно селище “Север" до Момчилград откриха фолклорна къща “Гърнатскине конаци" в автентичен родопски вид, предаде репортер на "Фокус".

Идеята е на младия момчилградчанин Филип Синапов, който иска да запази и съхрани традициите на Родопите. С лични средства той изгражда тази фолклорна къща с интерактивен музей, която е по образец на автентична къща от село Гърнати, община Неделино.

Освен да разгледат традиционния бит на родопчани, посетителите ще могат и да участват в упражняването на традиционни занаяти. Към къщата ще функционират детски-фолклорни школи по песни, танци, свирене на народни инструменти. В двора на фолклорната къща ще може да се види и как се е обработвала земята и са се отглеждали традиционни за Родопите култури - тютюн, пшеница, картофи и др.

Освен приятели и близки на Филип Синапов, официални гости на събитието бяха и народният представител от Пловдив-град от ПГ “БСП за България" Иван Петков, кметският наместник на Гърнати Асен Гънгаров, известният екскурзовод от региона Георги Кичуков и етнологът от регионалния исторически музей “Стою Шишков" - Смолян Ваня Йорданова.