По искане на Районна прокуратура – Враца обвиняем за побой, закана с убийство и неизпълнение на заповед за защита от домашното насилие остава в ареста.

Под ръководството на Районна прокуратура – Враца се води разследване по досъдебно производство, първоначално образувано за неизпълнение на заповед за защита от домашното насилие.

По делото са извършени разпити на свидетели, оглед, претърсване и изземване, направени са справки.

В резултат на събраните доказателства като извършител на престъплението е установен С.Д. (на 38 години).

Около 15,30 ч. на 28.05.2024 г. в гр. Враца мъжът не изпълнил Заповед за защита от домашно насилие, издадена от Районен съд – Враца, на основание която той се задължавал да се въздържа от домашно насилие по отношение на съпругата си А.М. Било му забранено да я приближава на разстояние по-малко от 100 метра за срок от 12 месеца, както и обитаваното от нея жилище в града.

Същия ден С.Д. й се заканил с убийство, като допрял нож в областта на шията и й показал пистолет. Нанесъл й удари с ръце и крака в областта на главата и различни части на тялото. Причинената на пострадалата средна телесна повреда се характеризира с разстройство на здравето, временно опасно за живота.

С постановление на прокурор от Районна прокуратура – Враца извършителят е привлечен в качеството на обвиняем за три престъпления – неизпълнение на заповед за защита от домашното насилие (чл. 296, ал. 1 от НК), закана с убийство (чл. 144, ал. 3 от НК) и причиняване на средна телесна повреда (чл. 131, ал. 1, т. 5а, вр. чл. 129 от НК), извършени в условията на домашно насилие.

Престъпленията, в които е обвинен, са тежки по смисъла на Наказателния кодекс и са извършени при форма на вина – пряк умисъл.

Обвиняемият С.Д. е осъждан за различни умишлени престъпления, в т.ч. и тежки. За него има множество криминални регистрации, висящо производство и лоши характеристични данни.

По искане на наблюдаващия делото прокурор съдът взе мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо обвиняемия.

Разследването по делото продължава.