Отново изтъкнат австрийски диригент гостува на добричка сцена и това е Мартин Зигхарт в концерт на Български камерен оркестър-Добрич тази вечер, предаде репортер на "Фокус". От 18:30 ч. в Огледална зала "Нели Божкова“ публиката ще има привилегията да види на живо още един австрийски музикант със световна кариера, поканен от Община град Добрич като гост диригент.

Мартин Зигхарт е диригент, ментор на много успешни диригенти, основател и директор на няколко фестивала, бивш дългогодишен главен виолончелист на Виенския симфоничен оркестър, органист, репетитор. Дирижирал е множество оркестри, като тези в Лондон, Токио, Ротердам, Москва и др. Активно работи със симфонични оркестри от Малайзия, Макао, Сао Пауло, Сантяго де Чили, Сицилия, Тоскана, Загреб и др. Има изключително богата и пъстра творческа биография.

Доайенът на австрийските диригенти, както го определя музикалната критика, е личен приятел на маестро Арто Чифчиян, диригент на Български камерен оркестър – Добрич, от когото е и предложението за това гостуване в Добрич. Самият маестро Зигхарт се изказва повече от ласкаво за него: "Арто Чифчиян е диригент, който може да даде облик на всеки голям ансамбъл“.

В програмата на концерта тази вечер публиката ще чуе творби на Глук, Дворжак и Моцарт.

Жулиета НИКОЛОВА