Наближава срокът за кандидатстване в първа група в детските градини в Търговище, напомнят от общината.

На 28-и април изтича срокът за кандидатстване за прием в първа група в детските градини за учебната 2023/2024 г.

Заявление за участие в класирането може да се подава от родителите на място в избраната детска градина или на електронната поща на съответното заведение.

В детските градини в Търговище ще бъдат сформирани 14 първи групи, с общ прием от 385 деца. По две ще бъдат те в детските градини № 2 "Осми март“, № 1 "Веселушко“, №7 "Снежанка“ и в № 11 "Звънче“.

Класирането на децата ще се извършва чрез прилагане на водещ и допълнителни критерии. Водещ критерий е близостта на детската градина до постоянния и/или настоящия адрес на детето. За целта са определени прилежащи райони към всяка от сградите на десетте детски градини. Родителите ще могат да подават заявления за прием на децата и в заведения, които са извън прилежащия им район. В тези случаи обаче те ще бъдат приемани, ако след класиране на всички от прилежащия район, има останали свободни места.

С преференции при приема в първа група ще се ползват децата, с постоянен и/или настоящ адрес в прилежащия район от поне две години. Допълнително точки при класирането ще получават деца с един или двама починали родители, деца на работещи родители или студенти, деца с неизвестни родители и такива, които са посещавали яслена група към същата детска градина, и други.

Наредбата за условията и реда за прием в детските градини, карта на прилежащите райони и образци на всички необходими заявления могат да бъдат изтеглени от сайта на Община Търговище: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/municipal-council/normative-acts/naredbi.obshtinski.savet/naredbapriemdg2021 

Графикът на дейностите по приема е публикуван тук: https://targovishte.bg/wps/portal/municipality-targovishte/administration/activities/humanitarian/education/graficipriem/grafik2023_02