Директорът на ДСП – Пловдив д-р Надя Танева напомня на гражданите на гр. Пловдив, че на 15 октомври 2022 г. изтича срокът за подаване на заявление – декларация за еднократните помощи за първокласници и осмокласници.

Помощта е в рамките на 300 лева и се изплаща на два пъти:

150 лева след отпускане на помощта и 150 лева в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Финансовата подкрепа се отпуска след подаване на заявление-декларация. В случаите, в които дирекция "Социално подпомагане" (ДСП) не може да получи информация по служебен път, към него се прилагат следните документи:

- удостоверение, че детето (децата) е записано в първи/осми клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище;

- копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител.

Заявлението се подава след записване на детето в първи/осми клас, но не по-късно от 15 октомври 2022 г.

Изключение се прави за случаите, когато поради здравословни причини, установени с протокол на лекарска консултативна комисия, детето не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от започване на учебната година.

Заявлението може да бъде подадено в ДСП по настоящия им адрес по следните начини:

- лично, като към заявлението се прилага лична карта (за справка);

- чрез лицензиран пощенски оператор, като заявлението следва да е в оригинал;

чрез Системата за сигурно електронно връчване с Персонален идентификационен код на НОИ или квалифициран електронен подпис;

- Образци на заявления за отпускане на тези помощи могат да бъдат получени на място в ДСП или изтеглени от официалната интернет страница на Агенцията за социално подпомагане на следния линк: https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/semeyni-pomoshti, както и от сайта на Системата за сигурно електронно връчване.