На 08.08.2022 г. изтича срокът за подаване на документи за участие в обявения конкурс за заемане на длъжността "директор“ на училищe (информация за училищата, за които е обявен конкурс, е публикувана на сайта на Регионалното управление на образованието – Шумен, в раздел "Конкурси за заемане на длъжност“).

За първи път провеждането на конкурса е регламентирано с наредба, съгласно която при подаване на писменото заявление за участие в конкурс, освен копия на изискуемите документи, се прилага и концепция за стратегическо управление на институцията за период от 3 години.

Конкурсът се провежда в два етапа: писмен изпит и защита на изготвената от кандидата концепция за стратегическо управление на институцията.

Писменият изпит се провежда чрез решаване на тест и четири казуса и се организира в два модула. Първият модул включва решаване на тест, съдържащ въпроси, всеки с не по-малко от три варианта на отговор, от които само един възможен верен. Вторият модул съдържа въпроси със свободни отговори и казуси. Тестът и казусите при провеждане на конкурса се генерират в деня на провеждането му и се изпращат по модули от Министерството на образованието и науката.