Контролирано изпускане на вода от язовир "Кричим" ще има във вторник. Профилактиката е ежегодна и няма никаква опасност за гражданите, съобщиха от НЕК за "Фокус".

Изпускането на вода през облекчителните съоръжения на язовирната стена ще започне в 9.30 и ще извърши на три етапа, през 30-45 минути. Водните количества, коитоо ще бъда изпуснати от язовира в река Въча, се очаква да стигнат нива 180-235 куб. метра в секунда.

От община Кричим приканват да се спазва безопасно разстояние от коритото на реката. 

Председателят на сдружение "Балканка" Иван Пандъков заяви притеснението си от огромното водно количество, което ще се излее в реката. Той посочва, че очакваното ниво е до 235 куб. метра в секунда, докато нормалното протичане е около 5м3/сек.

"За съжаление нито осведомителни табели, нито сигнализация има по реката, за която толкова се говореше, нито какъвто и да било друг начин за уведомяване на хората по реката. Аз съм участвал в спасителна акция на риболовци, когато преди 2 години 6 човека спасявахме две момчета от един остров след рязко покачване на нивото. Мои приятели са попадали в клопката на водата, а нека не забравяме, че имаме и смъртен случай с риболовец от преди 2 години. Протести и напразни обещания. И въпреки многото обещания, нищо не се случва. Чест прави на община Кричим, че ни информират, за да предупредим обществеността" - казва Пандъков.

Сдружението отправя питане до Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и РИОСВ - Пловдив дали дейността е съгласувана с тях. "Безспорно манипулации с главен изпускател на язовирна стена и хидропикинга, който се очаква в реката е огромно въздействие върху ПВО и по-специално върху Защитена зона "Въча – Тракия". Обръщам внимание също така, че дейността е предвидено да се извърши в период на размножаване на ихтиофауната в реката, определен със заповед на Министъра на земеделието и съгласно разпоредбите на Приложение 1 към чл. 32, ал.1 от Закона за рибарство и аквакултури и в случая не става въпрос за аварийно изпускане.

Това означава, че ще имаме брутално въздействие върху защитени видове, което никой няма да оцени. Като инженер-енергетик разбирам важността и стратегическото значение на системите на НЕК, както и необходимостта от тяхната поддръжка, но е крайно време някой да им напомни, че реката не е изкуствено водно тяло, а речна екосистема, защитена при това, и са длъжни да прилагат редица смекчаващи мерки - се казва в сигнала на Иван Пандъков до БДИБР и екоинспекцията. 

Не е ясно дали изпускането на такова огромно количество вода от Въча, която е десен приток на Марица, ще създаде проблеми по течението. Припомняме, че коритото на река Марица на територията на Пловдив се е превърнало в джунгла, заради провала на няколко обществени поръчки.