Изпълнителният директор на Европейския орган по труда (ЕОТ) Козмин Боянджиу се срещна със студенти в Икономическия университет във Варна. Пред тях той изнесе публична лекция на тема “Приоритетите на Европейския орган по труда".

За мен е чест, че съм във Варна, каза той. ЕОТ е нова агенция в ЕС, поясни Боянджиу. Експертът поясни, че най-важното е, че всички работници, независимо от коя страна членка в ЕС са, където и да работят притежават еднакви с останалите служители права. Той обаче посъветва всеки да се интересува от правата си, за да не стане жертва на злоупотреба.

На въпрос на Varna24.bg изпълнителният директор на ЕОТ поясни, че "хоум офисът“ е много добра възможност за трудова мобилност, тъй като човек може да работи в Германия, например, а да се води на договор в България.

Козмин Боянджиу гостува в Икономическия университет по покана на проф. д-р Андрияна Андреева – преподавател в катедра "Правни науки“ и областен управител на област с административен център Варна. Със студентите от ИУ той обсъди въпроси, свързани с предизвикателствата пред българския трудов пазар в контекста на повишаващата се мобилност на работната сила и възможностите за осигуряване на по-ефективна защита на правата на мобилните работници чрез съвместни действия и обмен на информация, включително с подкрепата на ЕОТ.