Оживление на рибния пазар в Добрич имаше още през изминалия уикенд, но ден преди Никулден се наблюдава изобилие от сладководна риба, заради достъпната й цена, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Сред най-евтините сладководни риби са платиката, изчистената и без глава таранка и толстолобът. Тяхната цена за килограм съответно е 5 - 5.50 и 6 лв. Днес се предлага и мряна на цена 7 лв. за кило. Това са и най-търсените видове риба за празника от масовия потребител, посочват търговците. Шаранът, който е традиционен за Никулден, е доста по-скъп от предлагания в хипермаркетите, където освен това е без люспи и изчистен. На рибния пазар в добруджанския град цената му е 12 лв. за кило, колкото е и на сома. 

Предлага се и черноморска риба, див улов - дребен сафрид за 9 лв. килото, чернокоп - 10 лв. за килограм, и паламуд - 15 лв. за килограм. В тези предложения най-предпочитан е чернокопът, това е дребен лефер. 

Тази година за празника търговците отчитат поскъпване на замразената риба. В навечерието на Никулден килограм замразена скумрия или хек се предлага за 8 лв. По-деликатесните риби, като фагри, ципура и лаврак, които не се срещат в нашето море, но се предлагат в пресен вариант, са по-скъпи и цената им за кило се движи между 14 и 19 лв. Малко по-скъпа е сьомговата пъстърва, а първенството по висока цена на рибния пазар в Добрич държи сьомгата - между 32 и 38 лв. за килограм в зависимост дали е филе или котлет. Ограничено е предлагането на пушена скумрия, която струва около 13 лв. за килограм.

Жулиета НИКОЛОВА