Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 46-годишен мъж за изнудване.

За периода от 08.08.2023 г. до 20.09.2023 г. в гр.София обвиняемият Ю.М. принудил А.Р. да поеме имуществено задължение и да му даде парична сума в размер на 20 000 лева, като за целта пострадалият е бил заплашен с насилие. Обвиняемият казал на А.Р., че "ще го вкара в инвалидна количка", ако не му даде парите, съобщиха от държавното обвинение.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.213а, ал. 1 от НК. В хода на разследването служители на ГД "Борба с организираната престъпност" установили и задържали Ю.М., непосредствено след като получил сумата от 11 800 лева.

С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият е задържан за срок до 72 часа.

По искане на Софийска районна прокуратура състав на Софийски районен съд е наложил на Ю.Р. най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Мярката за неотклонение подлежи на обжалване пред Софийски градски съд.

Разследването стартирало във връзка със сигнал за изнудване. В хода на оперативната работа антимафиотите изяснили самоличността на извършителя – 46-годишен от Перник, криминално проявен, и предприели действия за задържането му, уточняват от полицията.

На 20 септември, служители на ГДБОП арестували мъжа на столично кръстовище, непосредствено след като получил сумата от 11 800 лева. Последвали процесуално-следствени действия, при които паричната сума е иззета от управлявания от задържания автомобил, а при претърсвания на четири адреса са намерени и иззети веществени доказателства, съотносими към престъпната му дейност.