Изненадваща дискусия в Общинския съвет предизвика предложението за избор на  съветници в комисията за избор на контрольори на 14-те общински лечебни заведения в Пловдив, предава Plovdiv24.bg.

Комисията се състои от петима членове, като председател е ресорният заместник-кмет по здравеопазване, а заместник-председател директорът на здравната дирекция. Останалите членове са общински съветници. Предложението на Стефан Послийски от "Съединени за Пловдив" бе да се изберат лекар, икономист и юрист и посочи това да бъдат д-р Аргир Аргиров, Димитър Арнаудов и Георги Колев, като кандидатурите се гласуват ан блок. 

Калин Милчев от "БСП за България" заяви, че в комисията трябва да има равнопоставеност на политическите сили, за да не се допускат рецидиви в пловдивското здравеопазване и предложи в комисията да има представител от всяка група в ОбС. Номинацията на социалистите бе Минка Сърнешка, от ПП-ДБ предложиха д-р Веселка Христамян и Георги Рогачев, от "Браво, Пловдив" - Яна Димитрова. 

Послийски предупреди колегите си, че трябва да се отнесат по-професионално към темата и да не превръщат комисията в парламент. Наложи се нова 10-минутна пауза, след което се пристъпи към гласуване по реда на постъпилите предложения. С най-много гласове - 27 "за", 7 "против" и 10 "въздържал се" събра номинацията на Аргиров, Арнаудов и Колев

Комисията за избор на контрольори на общинските лечебни заведения ще трябва да избере контрольорите, които са с мандат 4 години. Със същото решение общинските съветници приеха и изискванията към кандатите. Те трябва да имат образователна степен магистър по медицина, икономика или право. Задължително условие е да представят Концепция за упражняване на контрол на лечебното заведение - търговско дружество и приноса на кандидата за контрольор за 4-годишен период.